introductieles

gastlessen

(introductieles)

KunstenaarS! in de klas

Juist in deze 'digitale tijd' is het belangrijk voor kinderen om creatief met hoofd en handen bezig te blijven.

Introductieles

Om de kinderen te inspireren vertel ik tijdens gastlessen graag over het werk van een illustrator.

Alleen een verhaal op een dik pak papier is nog geen boek... Hoe zit dat dan? Is het een leuk en grappig, of juist een spannend verhaal? Waar zou het over gaan? Lijkt je dat een mooi verhaal? Daar hoort natuurlijk een kaft bij met een tekening die een tipje van de sluier oplicht... En bij een prentenboek horen juist heel veel tekeningen bij een kort vehaal.

Tijdens deze interactieve introductieles laat ik verschillende voorbeelden zien. Natuurlijk mogen de kinderen al hun vragen stellen.

Aansluitend op deze introductieles zijn er mogelijkheden voor verschillende workshops.


Groep 1 t/m 3

Samen een prentenboek maken

Na de introductieles gaan de kinderen onder begeleiding van mij en de leerkracht aan het werk om samen een prachtig prentenboek te maken. Afhankelijk van de grootte van de goep kunnen ze per pagina individueel of in tweetallen werken.

Als leerkracht heeft u de keuze uit verschillende verhalen. Naar wens kunt u ook een nieuw verhaal kiezen dat aansluit bij een thema dat actueel is in de klas.


Groep 4 t/m 6

Tekenen/schilderen bij gedichten

Na de introductieles maken de kinderen onder begeleiding van mij en de leerkracht een vrije tekening of schildering bij een zelf gekozen gedicht.

We helpen de kinderen stil te staan bij het gedicht, waardoor ze gaan denken over vragen als: "Welk beeld roept de tekst bij je op?", "Wat is jouw gevoel daarbij?", "Welke kleuren en welk materiaal wil je gebruiken?", "Kun je met de tekst zelf ook iets extra's doen?". Denk bijvoorbeeld aan de keuze van het lettertype. Of het 'spelen' met letters door te vergroten, verkleinen, de plek waar je ze neerzet.


Groep 7 en 8

Poster ontwerpen

Jaarlijks organiseert de Lionsclub de vredesposterwedstrijd voor scholen.

Voor groepen 7 en 8 verzorg ik gastlessen rond het ontwerpen van deze poster. De lessen worden gegeven in drie dagdelen.

Les 1: introductie met powerpointpresentatie en aansluitend ontwerpschetsen.
Les 2: met toevalstechnieken een ondergrond voor de poster maken.
Les 3: het ontwerp uitwerken op de ondergrond.

Les op maat

Misschien heeft u als leerkracht zelf ook wensen en ideeën voor leuke workshops waarbij kinderen leren met verschillende materialen en technieken te werken. Graag maak ik samen met u een les op maat voor uw klas.

Contact

U kunt altijd contact opnemen om de mogelijkheden met mij te bespreken.

Meer informatie